Spring til hovedindhold
Book

Når du har et mål, er det noget helt andet at gå i skole

29-årige Frederik kan snart søge ind på dyrlæge-studiet med en hf-eksamen i hus.

Frederik har aldrig haft en bestemt uddannelsesdrøm, han gik efter, selvom dyrlæge hele tiden har rumsteret i baghovedet. Da han gik ud af folkeskolen, var han bestemt ikke klar til gymnasiet. Han tog i stedet en HG som handelsassistent.

- Jeg har aldrig tænkt så meget over hvad der skulle ske, men jeg skulle jo lave et eller andet, så det var fint.

Efter 10 år som handelsassistent i en B2B-virksomhed, aftjente han sin værnepligt i militæret og tog ud at rejse med sin kæreste i et år, hvor de kørte rundt i Australien i en pickuptruck og arbejdede forskellige steder. Bl.a. nåede de at bo i Perth i 7 måneder. Back-packer-turen gav blod på tanden efter at bo i udlandet i længere tid igen. Da de kom hjem til Danmark, havde de allerede lagt planer for den næste tur.

- Planen var at vi også skulle rejse et år til Canada. Vi havde fået visum og det hele, men så kom Hannah, griner han.

Familieforøgelsen tvang Frederik til at lægge andre planer og tanken om at blive dyrlæge blev pludselig meget aktuel, og han valgte at gå i gang med en gymnasial uddannelse på hf-enkeltfag.

- Jeg har altid syntes, det var spændende med veterinær medicin og tænkt på det som en mulighed. Efter noget tid var det bare det, der gav mest mening, så nu er det det, jeg går efter.

Jeg var ikke dårlig til matematik, bare doven

Trods mange år væk fra skolebænken, var Frederik glad for at starte på uddannelse igen. Denne gang med langt større motivation for at lære, fordi han havde et langsigtet mål med sin hf. Det krævede dog særligt en tilvænning i matematik. Et fag, som han tidligere dumpede på C-niveau, da han havde det på HG.

- Det har været rart at finde ud af, at jeg ikke er dårlig til matematik. Jeg var bare doven. Nu har jeg fået 12 i matematik på A-niveau. Når man gerne vil det, så er det altså noget helt andet.

Han fik også en aha-oplevelse omkring studieformen på hf-enkeltfag, som passede godt til hans temperament. Her får kursisterne nemlig ikke årskarakterer, men går i stedet til eksamen i alle fag.

- Jeg er bedst til at arbejde selv, og jeg kan godt lide, at det er eksaminationen, der er afgørende. Jeg har fundet ud af, at jeg er god til gå til eksamen – særligt de mundtlige. Så kan man ikke slacke igennem, der kommer ikke en misvisende årskarakter, man får lov til selv at påvirke det 100%.

Lærerne ser én som et voksent menneske

På VUC har han også oplevet en anden retorik og undervisning end tidligere:

- Det bedste ved at gå på VUC er, at lærerne ser én som et voksent menneske. Man bliver ikke behandlet som en elev. Det er voksne mennesker, der går her. Det kan jeg godt lide. På samme måde er det også kursisternes eget ansvar at være deltagende i timerne, når man er her og ikke spilde sin tid. Ellers kan man lige som godt lave noget andet.

En fleksibel uddannelsesplan

I løbet af de 3 år har Frederik fået lavet ny uddannelsesplan i flere omgange. Dels for at kunne passe sit skema ind efter sit arbejde som massør, hvor han arbejder to gange om ugen. Det kræver en friformiddag og en frieftermiddag, så det er der blevet taget hensyn til, når han sammen med sin studievejleder har lagt skema. Der skal være tid til både skole, arbejde og familie.


Og også efter hans fremtidsplaner. I en periode troede Frederik, at han skulle være pilot i Flyvevåbenet, og så skulle han være hurtigt færdig. Han troede også, han havde brug for tysk som valgfag på et tidspunkt, men fik det pillet det fra sin uddannelsesplan og fik tilføjet fysik i stedet, da han lagde sig fast på dyrlæge-studiet.

- Det er klart en fordel, at man ved, hvad man gerne ville efter hf, når man starter, så men ved hvilke fag, man har brug for.

 

Læs mere om hf-enkeltfag